PHYSIOLOGICAL AND SENSORIAL ASPECTS OF PEACH FRUITS cv. Chimarrita DEPENDING ON THE SEASON AND MANAGEMENT OF GREEN PRUNING
DOI:
https://doi.org/10.37856/bja.v92i3.2975Resumo
For quality peach production it is necessary to perform the correct management in all processes. The objective of this work was to evaluate the time and the management of performing green pruning on the physiological and sensorial aspects of the peach fruits cv. Chimarrita. The work was conducted in an orchard in Dois Vizinhos (PR), during the 2011/2012 production cycle. The experimental design was a completely randomized 3 x 3 factorial scheme, season x types of pruning with 4 replicates. The seasons of green pruning were in the third, fourth and fifth week before harvest. The pruning techniques of green pruning were with the folding of the branches, pruning with the removal of the branch and control without any type of management related to pruning. Sensorial characteristics of the fruits and physiological of the plants were evaluated. The best fruits were observed with folding of the branches and with greater red coloration of the bark was with the removal of the branches, independent of the time of accomplishment.Referências
ALCOBENDAS, R.; MIRÃS-AVALOS, J.M.; ALARCÓN, J.J.; PEDRERO, F.; NICOLÃS, E. 2012. Combined effects of irrigation, crop load and fruit position on size, color and firmness of fruits in an extra-early cultivar of peach. Scientia Horticulturae, Amsterdã, v.142, p. 128–135.
BAVARESCO, L. et al. 2008. Effect of leaf removal on grape yield, berry composition, and stilbene concentration. American Journal of Enology and Viticulture, Davis, v.59, n.3, p.292-298.
BRUCKNER, C. H. 2003. Principais tipos de poda empregados em fruteiras tropicais. In: ZAMBOLIM, L. Manejo integrado: produção integrada; fruteiras tropicais; doenças e pragas, Viçosa, 587 p.
CLINE, J.A.; EMBREE, C.G.; HEBB, J.; NICHOLS, D.S. 2008. Performance of prohexadione-calcium on shoot growth and fruit quality of apple - effect of spray surfactants. Canadian Journal of Plant Science, Ontario-Burlington v.88, p.165-174.
COMIOTTO, A.; FACHINELLO, J. C.; HOFFMANN, A.; GALARÇA, S. P.; MACHADO, N. P.; PREZOTTO, M. E.; HASS, L. B. 2013. Desenvolvimento, produção e qualidade dos frutos de pessegueiros enxertados sobre diferentes porta-enxertos. Semina: Ciências Agrárias, Recife, v. 34, n. 6, p. 3553-3562.
MARTÃNEZ-BALLESTA, M.C.; ALCARAZ-LÓPEZ, C.; MURIES, B.; MOTA-CADENAS, C.; CARVAJAL, M. 2010. Physiological aspects of rootstock-scion interactions. Scientia Horticulturae, Amsterdã, v.127, p.112-118.
MATIAS, R. G. P.; BRUCKNER, C. H.; SANTOS, C. E. M. DOS; SANTOS, D. C.F.D. DOS; SILVA, D. F. P. 2011. Seleção de genótipos de pessegueiro com base na necessidade de frio para germinação das sementes. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 33, n.2, p. 571-576.
MAYER, N. A.; MATTIUZ, B.; PEREIRA, F.M. 2008. Qualidade pós-colheita de pêssegos de cultivares e seleções produzidos na microrregião de Jaboticabal-SP. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 30, n. 3, p. 616-621.
RAMOS, D. P.; SILVA, A. C.; LEONEL, S.; COSTA, S. M.; DAMATTO JÚNIOR, E. R.; 2010. Produção e qualidade de frutos da goiabeira ‘Paluma’, submetida à diferentes épocas de poda em clima subtropical. Revista Ceres, Viçosa, v. 57, n.5, p. 659-664.
RETAMALES, J. B. 2011. World temperate fruit production: characteristics and challenges. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 33, p. 121-130.
TAIZ, L.; ZEIGER, E. 2013. Fisiologia Vegetal, 5ª Ed. Porto Alegre, Artmed. 918p.
TOMAZ, Z.F. P.; LIMA, C. S. M.; GONÇALVES, M. A.; RUFATO, L.; RUFATO, A. D. R. 2010. Crescimento vegetativo, floração e frutificação efetiva do pessegueiro 'Jubileu' submetido a diferentes comprimentos de interenxertos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, BrasÃlia, v.45, n.9, p.973-979.
TREVISAN, R.; HERTER, F.G.; COUTINHO, E.F.; GONÇALVES, E.D.; SILVEIRA, C.A.P.; FREIRE, C.J.DA S. 2006. Uso de poda verde, plásticos refletivos, anti-transpirante e potássio na produção de pêssegos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, BrasÃlia, v.41, n.10, p.1485-1490.
TREVISAN, R.; GONÇALVES, E. D.; GONÇALVES, R. DA S.; ANTUNES, L. E. C.; HERTER, F. G. 2008. Influência do plástico branco, poda verde e amino quelant®-K na qualidade de pêssegos 'Santa Ãurea'. Bragantia. Campinas, v.67, n.1, p. 243-247.
ZONTA, E.P.; MACHADO, A.A. 1984. Sanest – Sistema de Análise EstatÃstica para Microcomputadores. UFPel, Pelotas, 75p.