GERMINATION AND VIGOR OF LETTUCE SEEDS UNDER DIFFERENT TEMPERATURES

Autores

  • Patricia Aparecida Maia Soares UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS
  • Andreia Márcia Santos de Souza David UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS
  • Dayana Lucia Mota Pinheiro Bernardino UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS
  • Renato de Azevedo Quintino UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS
  • João Paulo Nunes Lacerda UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS
  • Fernando Gomes da Silva UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS

DOI:

https://doi.org/10.37856/bja.v92i3.3204

Resumo

The objective of this study was to evaluate the effect of temperature on germination and vigor of the seeds of different lettuce cultivars. It was used a completely randomized design in a factorial arrangement 4x3, with four cultivars (American, Crespa para Verão, Mimosa Salad Bowl, and Crespa Repolhuda) and four temperatures (20, 25, 30 and 35°C), with four replicates per treatment. The effects of the treatments were evaluated by germination and vigor tests (first count, germination speed index). There was influence of the lettuce grow crops on germination and seed vigor. The cultivars of the lettuce have a higher germination and vigor when exposed to 20°C, and the Crespa for daylight showed itself more tolerant to temperatures of 25 to 30°C. The temperature of 30°C inhibits the germination of lettuce seeds of the Americana, Mimosa Salad bowl and Crespa Repolhuda cultivars

Biografia do Autor

Patricia Aparecida Maia Soares, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS

ESTUDANTE DE AGRONOMIA - DEPARTAMENTO DE CIÊNCIAS AGRÃRIAS

Andreia Márcia Santos de Souza David, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS

DEPARTAMENTO DE CIÊNCIAS  AGRÃRIAS - PROFESSORA DE EDUÇÃO SUPERIOR - TECNOLOGIA E PRODUÇÃO DE SEMENTES

Dayana Lucia Mota Pinheiro Bernardino, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS

DEPARTAMENTO DE CIÊNCIAS  AGRÃRIAS - MESTRANDA EM PRODUÇÃO VEGETAL-TECNOLOGIA E PRODUÇÃO DE SEMENTES

Renato de Azevedo Quintino, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS

ESTUDANTE DE AGRONOMIA - DEPARTAMENTO DE CIÊNCIAS AGRÃRIAS

João Paulo Nunes Lacerda, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS

ESTUDANTE DE AGRONOMIA - DEPARTAMENTO DE CIÊNCIAS AGRÃRIAS

Fernando Gomes da Silva, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS

ESTUDANTE DE AGRONOMIA - DEPARTAMENTO DE CIÊNCIAS AGRÃRIAS

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Publicado

2017-12-28

Edição

Seção

Artigos