LOSSES IN WHEAT CROP AS A FUNCTION OF THE WATER CONTENT OF THE GRAINS AT HARVEST
DOI:
https://doi.org/10.37856/bja.v93i2.3212Resumo
The objective was to study the harvest point for the wheat crop, associated maximum grain yield and productive components with different harvest moisture and losses on natural drying in the field with different water levels in grain. The treatments consisted of the following crop moisture levels (on wet basis) of the grains: 27.9 (point of full physiological maturity), 22.6; 19.9; 18.1; 15; and 12.9%, evaluating the number of spikelets per spike, number of voids grains, number of grains per spike and per spikelet, percentage of lodging, thousand grain mass, number of ears per meter, hectoliter mass, and yield. The largest wheat yield was obtained with the grain harvest at physiological maturity point, decreasing linearly until natural drying to 13% (on a wet basis).Referências
BAUER, F. C.; GONZATTI, G. C. 2007. Efeito da umidade das sementes sobre as perdas quantitativas de soja (Glycine max (L.) Merrill) no processo de colheita mecanizada. Acta Scientiarum. Agronomy, Maringá, v.29, n.4, p.503-506.
CÂMARA, F. T. da; SILVA, R. P. da; LOPES, A.; FURLANI, C. E. A.; GROTTA, D. C. C.; REIS, G. N. dos. 2007. Influência da área de amostragem na determinação de perdas totais na colheita de soja. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v.31, n.3, p.909-913.
CANTARELLA, H.; RAIJ, B. Van; CAMARGO, C. E. O. Cereais. In: RAIJ, B. Van; CANTARELLA, H.; QUAGGIO, J. A.; FURLANI, A. M. C. Recomendações de calagem e adubação para o Estado de São Paulo. Campinas: Instituto Agronômico de Campinas, 1997, 285p. (Boletim técnico, 100).
CARNEIRO, L. M. T. A.; BIAGI, J. D.; FREITAS, J. G. de; CARNEIRO, M. C.; FELÃCIO, J. C. 2005. Diferentes épocas de colheita, secagem e armazenamento na qualidade de grãos de trigo comum e duro. Bragantia, Campinas, v.64, n.1, p.127-137.
CONAB - COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO- Avaliação da safra agrÃcola 2015/2016: Primeiro levantamento – outubro/2015. BrasÃlia: CONAB, 2015. http://www.conab.gov.br/OlalaCMS/uploads/arquivos/15_10_09_17_45_57_boletim_graos_outubro_2015_novo.pdf> 12 Out. 2015.
DI DOMENICO, A. S.; DANNER, M. A.; BUSSO, C.; CHRIST, D.; COELHO, S. R. M. 2015. Análise de trilha da contaminação por aflatoxinas em grãos de milho armazenados. Pesquisa Agropecuária Brasileira, BrasÃlia, v.50, n.6, p.441-449.
ELIAS, M. C.; LOPES, V.; GUTKOSKI, L. C.; OLIVEIRA, M.; MAZZUTTI, S; DIAS, A. R. G. 2009. Umidade de colheita, métodos de secagem e tempo de armazenamento na qualidade tecnológica de grãos de trigo (cv. ‘Embrapa 16’). Ciência Rural, Santa Maria, v.39, n.1, p.25-30.
EMBRAPA - EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÃRIA- Centro Nacional de Pesquisa de Solos. 2013. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. 3.ed. BrasÃlia: EMBRAPA, 353p.
FERREIRA, I. C.; SILVA, R. P.; LOPES, A.; FURLANI, C. E. A. 2007. Perdas quantitativas na colheita de soja em função da velocidade de deslocamento e regulagens no sistema de trilha. Engenharia na Agricultura, Viçosa, v.15, n.2, p.141-150.
FIGUEIREDO, A. S. T.; RESENDE, J. T. V. de; MORALES, R. G. F.; DIEGO, L. M.; RIZZARDI, A. 2013. Influência da umidade de grãos de trigo sobre as perdas qualitativas e quantitativas durante a colheita mecanizada. Ambiência, Guarapuava, v.9, n.2, p.349-357.
FRANCESCHI, L. de; BENIN, G.; GUARIENTI, E.; MARCHIORO, V. S.; MARTIN, T. N. 2009. Fatores pré-colheita que afetam a qualidade tecnológica de trigo. Ciência Rural, Santa Maria, v.39, n.5, p.1624-1631.
GORJI, A.; RAJABIPOUR, A.; TAVAKOLI, H. 2010. Fracture resistance of wheat grain as a function of moisture content, loading rate and grain orientation. Australian Journal of Crop Science, v.4, n.6, p.448-452.
GUARIENTI, E. M.; CIACCO, C. F.; CUNHA, G. R. da; DEL DUCA, L. J. A.; CAMARGO, C. M. O. 2005. Efeitos da precipitação pluvial, da umidade relativa do ar e de excesso e déficit hÃdrico do solo no peso do hectolitro, no peso de mil grãos e no rendimento de grãos de trigo. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v.25, n.3, p.412-418.
GUTKOSKI, L. C.; DURIGON, A.; MAZZUTTI, S.; SILVA, A. C. T da; ELIAS, M. C. 2008. Efeito do perÃodo de maturação de grãos nas propriedades fÃsicas e reológicas de trigo. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v.28, n.4, p.888-894.
KALKAN, F.; KARA, M. 2011. Handling, frictional and technological properties of wheat as affected by moisture content and cultivar. Powder Technology, v.213, n.1-3, p.116-122.
LOPES, S. J.; LÚCIO, A. D.; STORCK, L.; DAMO, H. P.; BRUM, B.; SANTOS, V. J. 2007. Relações de causa e efeito em espigas de milho relacionadas ao tipo de hÃbrido. Ciência Rural, Santa Maria, v. 37, n.6, p.1536-1542.
MARQUES, O. J; DALPASQUALE, V. A; VIDIGAL FILHO, P. S; SCAPIM, C. A; RECHE, D. L. 2011. Danos mecânicos em grãos de hÃbridos comerciais de milho em função da umidade de colheita. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v.32, n.2, p.565-576.
PORTELLA, J. A. 2002. Influência do ponto de colheita nas perdas de grãos de trigo. Passo Fundo: EMBRAPA Trigo, p. 17. Circular técnica, 7
RAIJ, B. Van.; ANDRADE, J.C.; CANTARELLA, H.; QUAGGIO, J.A. 2001. Análise quÃmica para avaliação da fertilidade de solos tropicais. Campinas: IAC. 285p.
SCHIMILDT, E. R.; NASCIMENTO, A. L.; CRUZ, C. D.; OLIVEIRA, J. A. R. 2011. Avaliação de metodologias de adaptabilidade e estabilidade de cultivares milho. Acta Scientiarum. Agronomy, Maringá, v.33, n.1, p.51-58.
SCHUH, G.; GOTTARDI, R.; FERRARI FILHO, E.; ANTUNES, L. E. G.; DIONELLO, R. G. 2011. Efeitos de dois métodos de secagem sobre a qualidade fÃsico-quÃmica de grãos de milho safrinha armazenados por 6 meses. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v.32, n.1, p.235-244.
TEFERA, T.; KANAMPIU, F.; DE GROOTE, H.; HELLIN, J.; MUGO, S.; KIMENJU, S.; BEYENE, Y.; BODDUPALLI, P. M.; SHIFERAW, B.; BANZIGER, M. 2011. The metal silo: An effective grain storage technology for reducing post-harvest insect and pathogen losses in maize while improving smallholder farmers’ food security in developing countries. Crop Protection, v.30, n.3, p.240-245.
TEIXEIRA FILHO, M. C. M.; BUZETTI, S.; ANDREOTTI, M.; ARF, O.; SÃ, M. E. de. 2011. Application times, sources and doses of nitrogen on wheat cultivars under no-till in the Cerrado region. Ciência Rural, Santa Maria, v.41, n.8, p.1375-1382.