COW MILK PRODUCTION AND FARM STABILITY IN AGRARIAN REFORM SETTLEMENTS IN THE SOUTH-EASTERN AMAZON

Autores

  • Taynã Zanderly da Silva Pereira UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ
  • Paulo Fernando da Silva Martins Universidade Federal do Pará
  • Felipe Domingues Nogueira UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ
  • Amália Gabriela Aguiar Rocha UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL

DOI:

https://doi.org/10.37856/bja.v94i3.3308

Resumo

This article analyses the current situation and prospects of the permanence of farmers in cow mil production on their lots in two agrarian reform settlements with different historical contexts located in the Marabá municipality, Pará State, Brazil. The analysis makes statistical comparisons with single-factor ANOVA to compare strata between groups of farms that do and do not sell milk and Pearson’s correlation and simple linear regression analysis to evaluate differences among indicators of livestock husbandry activities to identify the best indicator variables for the improvement of productivity and milk sales. Milk production increases when financial credit is present; however, the sale of milk in agrarian reform farms is hampered by the low intensification of this activity and the need for more land to support the herd, which jeopardises the stability of farms and the permanence of family farmers on their lots end favours the migration to urban centres.

Biografia do Autor

Taynã Zanderly da Silva Pereira, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ

Possui Mestrado em Agricultura Familiar e Desenvolvimento Sustentável (2012), pela Universidade Federal do Pará, graduação em Tecnologia Agroindustrial pela Universidade Estadual do Pará (2005), com ênfase em Alimentos, graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal do Pará (2009), com ênfase em Agricultura Familiar, mestrado em Agricultura Familiar e Desenvolvimento Sustentável - MAFDS, pelo Programa de Pós Graduação em Agriculturas Amazônicas do Núcleo de Ciências Agrárias e Desenvolvimento Rural - NCARD/NEAF da Universidade Federal do Pará (2012).

Paulo Fernando da Silva Martins, Universidade Federal do Pará

Engenheiro agronômo pela Universidade Federal Rural da Amazônia (1974), especialização em Planejamento Educacional (1977) pela Universidade Federal do Pará (UFPA), mestrado em Agronomia (Solos e Nutrição de Plantas) pela Universidade Federal do Ceará (1978) e doutorado em Solos e Nutrição de Plantas pela Escola Superior de Agronomia Luiz de Queiroz USP (1986).

Amália Gabriela Aguiar Rocha, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL

Engenheira agrônoma pela Universidade Federal Rural da Amazônia (2013), mestre em Agriculturas amazônicas e Desenvolvimento Sustentável pela Universidade Federal do Pará (2016) e doutoranda em Desenvolvimento Rural na Universidade Federal do Rio Grande do Sul.

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Publicado

2019-12-23

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Artigos