EVALUATION OF NEW LETTUCES CULTIVARS PRODUCED IN DIFFERENT CROP SYSTEMS

Authors

  • Claudia Margareth Abe Rossi Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal de São Carlos.
  • Larissa Fontana Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal de São Carlos.
  • Silviane Zanni Hubinger EMBRAPA Instrumentação.
  • Carolina Medeiros Vicentini-Polette Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal de São Carlos.
  • Marcos David Ferreira EMBRAPA Instrumentação.
  • Marta Helena Fillet Spoto Universidade de São Paulo - USP Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” - ESALQ.
  • Fernando Cesar Sala Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal de São Carlos.
  • Marta Regina Verruma-Bernardi Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal de São Carlos. http://orcid.org/0000-0003-1375-0938

DOI:

https://doi.org/10.37856/bja.v95i2.4233

Abstract

Romanela and Rubinela lettuce cultivars are innovative varieties, since they are crunchy and tropicalized. This study aimed to verify characteristics and quality of these cultivars produced in conventional, hydroponic and organic systems. The lettuces were evaluated regarding leaf area, leaf size, unit leaf area, fresh mass, mass loss, turgidity pressure, instrumental color, pH, total soluble solids, total titrable acidity, total phenolic compounds, and sensory characterization. The cultivation systems influenced the physical characteristics size, weight and mass loss of Romanela lettuce, and fresh mass and mass loss for Rubinela lettuce. In the sensory evaluation, there were significant differences for green color, leaf size, crunchiness, grassy aroma and sweet taste for Romanela cultivar, the conventional and hydroponic being preferred. For Rubinela cultivar, there were differences for purple and green colors, leaf thickness and size, sweet and bitter tastes, the conventional and hydroponic being preferred, and the hydroponic presenting the highest purchase intention.

Author Biographies

Claudia Margareth Abe Rossi, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal de São Carlos.

Programa de Pós Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural – Universidade Federal de São Carlos [UFSCar], campus Araras.  Departamento de Tecnologia Agroindustrial e Socioeconomia Rural (DTAiSeR-Ar).

Larissa Fontana, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal de São Carlos.

Programa de Pós Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural – Universidade Federal de São Carlos [UFSCar], campus Araras. 

Silviane Zanni Hubinger, EMBRAPA Instrumentação.

EMBRAPA Instrumentação, São Carlos.

Carolina Medeiros Vicentini-Polette, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal de São Carlos.

Programa de Pós Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural – Universidade Federal de São Carlos [UFSCar], campus Araras.

Marcos David Ferreira, EMBRAPA Instrumentação.

EMBRAPA Instrumentação, São Carlos.

Marta Helena Fillet Spoto, Universidade de São Paulo - USP Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” - ESALQ.

Departamento de Agroindústria, Alimentos e Nutrição - LAN.

Fernando Cesar Sala, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal de São Carlos.

Departamento: Departamento de Biotecnologia e Produção Vegetal e Animal (DBPVA-Ar).

Marta Regina Verruma-Bernardi, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal de São Carlos.

Departamento de Tecnologia Agroindustrial e Socioeconomia Rural (DTAiSeR-Ar).

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Published

2020-08-26

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Artigos