BIOLOGICAL CONTROL OF 𝘛𝘦𝘵𝘳𝘢𝘯𝘺𝘤𝘩𝘶𝘴 𝘶𝘳𝘵𝘪𝘤𝘢𝘦 KOCH (ACARI: TETRANYCHIDAE) WITH THE FUNGUS 𝘉𝘦𝘢𝘶𝘷𝘦𝘳𝘪𝘢 𝘣𝘢𝘴𝘴𝘪𝘢𝘯𝘢 (BALS.) VUILL., ON GRAPEYARD

Authors

  • Rosylaine Aparecida Pereira Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu- FCA- UNESP
  • Ricardo Bocalon Segantini Centro Universitário de Santa Fé do Sul
  • Igor Corte Câmara Centro Universitário de Santa Fé do Sul
  • Marcelo Francisco Arantes Pereira Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios, APTA, São José do Rio Preto

DOI:

https://doi.org/10.37856/bja.v96i3.4289

Abstract

The spider mite, (Tetranychus urticae), causes considerable damage in a large number of crops in Brazil. In the grape, the species causes serious damage to the leaves, with necrosis and premature fall, damaging the photosynthesis of the plant and consequently the production and quality of the fruits. The control of the spider mite is carried out predominantly in a chemical way, whose environmental impact can be significant. The incorporation of biological methods would reduce the legal, environmental and public risks of the use of chemical products, mainly for the in natura. In order to provide an alternative strategy to control the T. urticae to grapeyard in the northwest region of São Paulo, the study aimed to evaluate the viability of biological control through the use of the pathogenic fungus Beauveria bassiana under the conditions local climatic conditions under different dosages. They were sprayed in a vineyard area of the BRS-Vitória variety in Palmeira d'Oeste/SP, four combinations of products based on B. Bassiana, with and without mineral oil, in addition to a treatment containing only mineral oil, which were compared with the control in relation to the effect on eggs and adults of the spider mite and also its effects on their mortality. No significant results of the application of B. bassiana on the occurrence of eggs and adults of T. urticae were observed, even with the addition of mineral oil. However, there were positive results of the fungus application on mite mortality. Longer evaluation periods could provide better efficiency results.

Author Biography

Rosylaine Aparecida Pereira, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu- FCA- UNESP

Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2003); mestrado em Ciências pela Universidade Federal do Paraná (2006); doutorado em Ciências pela Universidade de São Paulo e Pós-Doutorado pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2018) na área de entomologia florestal. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Entomologia, atuando principalmente nos seguintes temas: pragas florestais, vespas-galhadoras de eucaliptos, controle biológico e biologia de insetos. Atualmente coordena um curso de Engenharia Agronômica no Centro Universitário de Santa Fé do Sul (UNIFUNEC), onde leciona disciplinas da área de botânica e entomologia aplicada.

References

BOTTON, M.; VASCO, S.J.S.; HICKEL, E.R. 2005. Pragas da Videira. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária(EMBRAPA), Sistemas de Produção 10. Available at: <https://sistemasdeproducao.cnptia.embrapa.br/FontesHTML/Uva/MesaNorteParana/pragas.html>. Accessed on: Sep. 29, 2021.

CAMARGO, U.A.; TONIETTO, J.; HOFFMANN, A. 2011. Progressos na viticulture brasileira. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.33, p.144-149. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452011000500017.

CHETAN, K.; PRATAP, S.S.; BAHADUR, S.H. 2013. Beauveria bassiana: status, mode of action, applications and safety issues. Biotech Today, New Delhi, v.3, p.16-20. DOI: https://doi.org/10.5958/j.2322-0996.3.1.1002.

COSTA, T.V.; TARSITANO, M.A.A.; CONCEIÇÃO, M.A.F. 2012. Caracterização social e tecnológica da produção de uvas para mesa em pequenas propriedades rurais da região de Jales-SP. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.34, p.766-773.

FARGUES, J.; LUZ, C. 2011. Effects of Fluctuating Moisture and Temperature Regimes on the Infection Potential of Beauveria bassiana for Rhodnius prolixus. Journal of Invertebrate Pathology, Byron, v.75, p.202-211. DOI: https://doi.org/10.1006/jipa.1999.4923.

HARITH-FADZILAH, N.; GHANI, I.A.; HASSAN, M. 2021. Omics-based approach in characterising mechanisms of entomopathogenic fungi pathogenicity: A case example of Beauveria bassiana. Journal of King Saud University-Science, Riyadh, v.33, p.1-7. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jksus.2020.101332.

JARONSKI, S. T. 2010. Ecological factors in the inundative use of fungal entomapathogens. BioControl, Sophia Antipolis, v. 55, p. 159-185. DOI: https://doi.org/10.1007/s10526-009-9248-3.

KHERADMAND, K.; HEIDARI, M.; SEDARATIAN-JAHROMI, A.; TALAEI-HASSANLOUI, R.; HAVASI, M. 2021. Biological responses of Tetranychus urticae (Acari: Tetranychidae) to sub-lethal concentrations of the entomopathogenic fungus Beauveria bassiana. Bulletin of Entomological Research, Cambridge, p.1-8. DOI: http://dx.doi.org/10.1017/S0007485321000523.

MAIA, J.D.G.; RITSCHEL, P; LAZZAROTTO, J.J. 2018. A Viticultura de Mesa no Brasil- Produção para o Mercado Nacional e Internacional. In: Os territórios da videira e do vinho no Brasil. Pérard J; Tonietto, J.; Medeiros RMV & Falcade I (Eds.), (pp.1-9). Embrapa Uva e Vinho.

OLIVEIRA, M.T.; MONTEIRO, A.C.; LA SCALA JÚNIOR, N.; BARBOSA, J.C.; MOCHI, D.A. 2016. Sensibilidade de isolados de fungos entomopatogênicos às radiações solar, ultravioleta e à temperatura. Plant Parasitology, Oxford, v.83, p.1-7. DOI: https://doi.org/10.1590/1808-1657000042014.

RITSCHEL, P.S.; MAIA, GARCIA, J.D.; SOUZA, R.T. 2018. Novas cultivares brasileiras de uvas para mesa e para elaboração de sucos. Synergismus scyentifica UTFPR. Pato Branco, v.13, p.34-37. Available at: <https://periodicos.utfpr.edu.br/synscy>. Accessed on: Sep. 29, 2021.

SHIH, C.T.; POE, S.L.; CROMROY, H.L. 1976. Biology, Life Table, and Intrinsic Rate of Increase of Tetranychus urticae. Annals of the Entomological Society of America, Annapolis, v.69, p.362–364. Doi: https://doi.org/10.1093/aesa/69.2.362.

STUMPF, N.; NAUEN, R. 2001. Cross resistance, inheritance, and biochemistry of mitochondrial electron transport inhibitor-acaricide resistance in Tetranychus urticae (Acari: Tetranychidae). Journal of Economic Entomology, College Station, v.94, p.1577- 1583, 2001. DOI: https://doi.org/10.1603/0022-0493-94.6.1577.

TONDATO, C.; PEREIRA, J.B.; SILVA, C.J. 2010. Caracterização da Expansão da uva Niágara no EDR de Jales Estado de São Paulo. Campo Grande, MS: Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural (SOBER), 2010. Available at: http://www.sober.org.br/palestra/15/415.pdf. Accessed on: Sep. 29, 2021.

UNWIN, T. 2005. Wine and the vine. An Historical Geography of Viticulture and the Wine Trade. 390 p. Routledge: London.

VALADÃO, G.S.; VIEIRA, M.R.; PIGARI, S.A.A.; TABET, V.G.; SILVA, A.C. 2012. Resistência de cultivares de videira ao ácaro-rajado Tetranychus urticae na região de Jales, estado de São Paulo. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.34. p.1051-1058. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452012000400011.

ZHANG, Z. Q. 2003. Mites in greenhouse: identification, biology and control. Cambridge: CABI Publishing, p. 244.

Downloads

Published

2021-12-29

Issue

Section

Artigos